2023-12-20

”Så coolt att få besöka CERN, världens största partikelaccelerator”

231220 CERN Matsal
Carl Lewén, Emil Engelmark, Richard Jacobsson, Villmer Pirander, Oscar Engelmark, Christian Svennblad i matsalen på CERN.

Ett gäng gymnasister från Uppsala fick en skräddarsydd vecka på CERN med studiebesök, diskussionspass och föreläsningar. ”Sjukt intressant att se hur den stora LHC-acceleratorn är uppbyggd”.

Hur fungerar universum?

I november åkte fem gymnasister från Lundellska skolan i Uppsala ner till CERN. Ett mål med besöket var att få tränga djupare in i Standardmodellen, en modell som förklarar hur universum fungerar, ner till de minsta beståndsdelarna. Och Oscar Engelmark, Emil Engelmark, Villmer Pirander, Carl Lewén och Christian Svennblad fick både en bättre förståelse av Standardmodellen och massor av annan ny kunskap.

Studiebesök, föreläsningar och kontakt med olika forskare

Gymnasisterna – som alla går i åk 3 på Naturprogrammet – fick under en hel vecka följa ett ambitiöst schema med studiebesök till anläggningens olika detektorer, och med diskussioner och föreläsningar inom deras specialämnen: Higgspartikeln, Antimateria, Neutrino, Gravitation och Mörk materia. Gruppen fick också tid att gå runt och prata med olika forskare och få en känsla av hur det är att jobba på en forskningsanläggning.

Hur fixar man en resa till CERN?

Oscar, Emil, Villmer, Carl och Christian började redan i somras att planera för sitt specialarbete och resan till CERN. En avgörande faktor bakom att de faktiskt kom iväg var kontakter på Big Science Sweden som i sin tur kunde förmedla kontakter med nyckelpersoner på CERN. Gänget lade sedan ner mycket tid på att söka stipendier för att finansiera resa och boende. I det arbetet fick de bra hjälp av sin skola.

Och vad var mest intressant?

Alla i gruppen är otroligt nöjda med besöket. Emil Engelmark vill understryka hur väl mottagna de blev och vilket ambitiöst program som hade förberetts. ”Det var sjukt intressant att se hur den stora LHC-acceleratorn (Large Hadron Collider) är uppbyggd och coolt att få uppleva världens största partikelaccelerator på plats. Och sen fick vi verkligen bra genomgångar inom våra specialområden.”

”Det är många vi vill tacka för att vi fick en så bra vecka, och speciellt Richard Jacobsson, Senior Physicist, som gav oss mycket av sin tid”.

En framtida karriär på CERN?

Besöket på CERN har definitivt stärkt intresset för att ta reda på olika sätt att komma tillbaka för eventuella studier och jobb. Emil: ”Tänk att få jobba där, häftigt att tänka på vilka mysterier man skulle kunna vara med och lösa…”

Richard Jacobsson, svensk forskare på CERN berättade om sitt spännande jobb

 

Aktuella nyheter

2024-07-10

Civilingenjör i maskinteknik? CERN har en toppentjänst att söka

Det kommer att bli en intensiv rekryteringshöst vid de internationella forskningsanläggningarna och vi här på här på…

2024-05-02

Forskningsanläggningen CERN firar 70 år!

Passa på att träffa svenska forskare som i samband med firandet av CERN gör en liten turné för att berätta om den fo…

2024-02-12

Populär Sverigeturné - Elias Walter Waagaard inspirerade till Big Science-karriärer

2023-12-20

”Så coolt att få besöka CERN, världens största partikelaccelerator”

Ett gäng gymnasister från Uppsala fick en skräddarsydd vecka på CERN med studiebesök, diskussionspass och föreläsnin…

2023-12-05

”Här finns möjligheter för alla!” Kim Albertsson Bränn väckte Luleåstudenternas intresse för CERN

Under ett lunchseminarium på Luleå tekniska universitet i slutet av november berättade Kim Albertsson Bränn, CERN-en…