2023-12-05

”Här finns möjligheter för alla!” Kim Albertsson Bränn väckte Luleåstudenternas intresse för CERN

231204 Kim
Kim har deltagit i CERN’s Summer Student Programme, i Technical Student Programme och har även gjort sin doktorandtjänst här.

Under ett lunchseminarium på Luleå tekniska universitet i slutet av november berättade Kim Albertsson Bränn, CERN-entusiast, om de stora fördelar han ser med att vidga sina vyer och söka sig till en avancerad forskningsanläggning som CERN.

Det var förväntansfulla Luleåstudenter som samlades i LKAB-salen på LTU i Luleå. Ekaterina Osipova, forskningsrådgivare på Big Science Sweden, hälsade välkommen och presenterade dagens inspiratör, Kim Albertsson Bränn. Kim har deltagit i CERN’s Summer Student Programme, i Technical Student Programme och har även gjort sin doktorandtjänst på anläggningen.

Lämna lärosätet och vidga vyerna

Kim vill gärna avdramatisera beslutet att söka sig till en forskningsanläggning som CERN och underströk att det finns möjligheter för alla. Han menar att man självklart ska ha ett uttalat intresse, men man måste inte vara extremt duktig eller ha de högsta betygen.

”Jag kom själv inte in första gången jag sökte, men jag sökte igen och kom in. Att ha studerat och arbetat på CERN har gett mig erfarenheter som jag inte hade fått om jag inte gett mig iväg, lämnat mitt lärosäte för att vidga mina vyer.”

Forskare som brinner för sina ämnen

Kim vill uppmuntra alla som söker och får en plats på CERN att leta upp föreläsningar och workshops även utanför det program man deltar i.

”Var nyfiken! Det är väldigt givande att gå lite utanför sin cirkel och delta i andra aktiviteter. Det finns fantastiska forskare som brinner för sina ämnen och som gärna vill dela med sig av sina kunskaper. Min värld utvidgades och jag fick vänner för livet.”

Prata med era lärare

Kim ville också uppmana alla att prata med sina lärare här hemma för att få mer information, om man funderar på att söka sig exempelvis till CERN. ”Prata med lärarna tidigt. Det underlättar både studier och eventuell ansökan senare”.

Aktuella nyheter

2024-05-02

Forskningsanläggningen CERN firar 70 år!

Passa på att träffa svenska forskare som i samband med firandet av CERN gör en liten turné för att berätta om den fo…

2024-02-12

Populär Sverigeturné - Elias Walter Waagaard inspirerade till Big Science-karriärer

2023-12-20

”Så coolt att få besöka CERN, världens största partikelaccelerator”

Ett gäng gymnasister från Uppsala fick en skräddarsydd vecka på CERN med studiebesök, diskussionspass och föreläsnin…

2023-12-05

”Här finns möjligheter för alla!” Kim Albertsson Bränn väckte Luleåstudenternas intresse för CERN

Under ett lunchseminarium på Luleå tekniska universitet i slutet av november berättade Kim Albertsson Bränn, CERN-en…

2023-11-21

Välbesökt lunchseminarium följdes av uppskattat studiebesök på Tandemlaboratoriet i Uppsala

Vårt lunchseminarium på Ångströmslaboratoriet i Uppsala i början av november lockade drygt 150 studenter som ville v…